Shopping cart

Halıdaki Lekeler Nasıl Çıkarılır

Halıdaki lekelerin temizlenmesi için kullanılan özel yöntemler vardır. Temizlik ürünlerini tercih ederken kullanılacak olan yönteme uygun hareket etmek gerekir. Yöntem belirlenirken kişiler kesinlikle kendi sağlıklarını da göz önünde bulundurmalıdır. Bazı yöntemler son derece sağlıklı olmasına karşın bazı yöntemler ise insan sağlığına zarar verir.

Halıdaki Lekeler Nasıl Çıkarılır

Halı temizlense dahi insan sağlığının zarar görmesi istenmeyen bir sonuçtur. Lekeyi çıkarmak için doğal malzemeler tercih edilebileceği gibi kimyasal malzemeler de kullanılabilir. Kimyasal leke çözücülerin yanı sıra karbonat ve sirke gibi temizlik esnasında en çok tercih edilen ürünler kullanılabilir. Bir halıyı temizlemenin en önemli yolu günlük olarak temizlik yapmak ve profesyonel destek almaktır. Halı temizliği yapılırken hemen hareket edilmelidir.

Her Halı Temizlenebilir Mi?

Tüm halıların temizlenmesi için profesyonel destek alınması gerekir. Her halı türü için özel temizlik imkanları bulunan firmalar vardır. Bu firmaların sunduğu hizmetlerden yararlanarak kesin çözüme ulaşılması mümkündür. Ayrıca her halı ev ortamında da temizlenebilir.

Ancak bazı lekeler kalıcı etki gösterdiği için halı yüzeyinden tamamen silinmesi zor olacaktır. Lekenin büyük bir bölümü silinmesine karşın izler kalmaya devam edebilir. Böyle bir problemle karşılaşmak istemeyen kişiler halılarını kendi imkanlarıyla temizledikten sonra profesyonel temizlik desteği almayı tercih edebilir.

Halıdaki Her Leke Çıkabilir Mi?

Halı lekelerini temizlemek için kullanılan yöntemler vardır. Günümüzde hem teknolojinin gelişmesi hem de temizlik ürünlerinin artması nedeni ile yeni birçok ürün ortaya çıkmıştır. Doğal bileşenlere sahip olan ürünler ile her bir lekenin her bir yüzeyden çıkarılması neredeyse mümkündür. Günümüzde karşılaşılan leke çıkarıcılar artık daha az kimyasal madde içermektedir.

Halıdaki Lekeler Nasıl Çıkarılır

Doğal bileşenleri daha fazla olan maddeler tercih edildiğinde halının yüzeyindeki lekeler hiçbir zarar ile karşılaşmadan temizlenebilir. Bazı maddelerin asit oranı yüksek olduğu için halının zarar görmesine sebep olabilir. Halıdaki her lekenin çıkarılabilmesi için doğru ürünlerin tercih edilmesi gerekir. Doğru ürünler kullanıldığında lekenin çıkarılması daha kolay olacaktır. Eğer ev ortamında leke çıkarma işlemi yapılamıyor ise doğrudan profesyonel hizmet alınabilir.

Halı Temizlerken Neye Dikkat Etmek Gerekir?

Halı temizlerken dikkat edilecekler arasında halının tüyleri ve rengi bulunur. Halı farklı tüy yapısına sahip olan bir üründür. Bu sebeple de halının tüyleri yani lifleri leke tutabileceği gibi lekenin dağıtılmasına neden olabilir. Halı temizlerken liflerin korunmasını sağlamak en önemli faktördür. Bunun yanı sıra dikkat edilmesi gerekenler arasında şunlar yer alır:

  • Halı türlerine (sentetik, ipek, kalın lifli, ince lifli, shaggy vb.) göre temizlik yapılmalıdır.
  • Aşırı su kullanılmaması gerekir.
  • Doğru kurulama yapılmalıdır.
  • Ağartıcı tercih edilmemelidir.
  • Rengin açılmaması için ürünü doğru miktarda kullanmak gerekir.
  • Kimyasal temizleyiciler, halı yüzeyine doğrudan uygulanmamalıdır.

Halı temizliği esnasında bu unsurlar dikkat edilmesi önerilmektedir.

Halı Kirlenmesi Nasıl Önlenir?

Halının kirlenmesini önlemek için günlük ya da haftalık temizlik yapılması önerilmektedir. Halıda leke oluştuğu takdirde hemen harekete geçilmesi tavsiye edilir. Halı kirlendiğinde hızlı bir şekilde temizlik yapılır ise lekenin yüzeyden hemen arınması sağlanır. Halı kirlendiğinde ayrıca doğru ürünler tercih edilmelidir. Doğru ürünlerin kullanılması kirlenmenin önüne geçer. Günlük ve haftalık olarak süpürme ve silme yapıldığında halının kirlenmesi zorlaşacaktır.

Ayrıca profesyonel halı yıkama hizmetinden dönemsel olarak yararlanmak, halıdaki görünmeyen kirlerin de temizlenmesini sağlar. Halının kirlenmesini önlemek isteyen kişiler hijyen koşullarına uyum sağlayarak halıyı kullanmalıdır. Evde halıyı korumak daha mümkün olsa da özellikle ortak alanlarda ve açık alanlarda kullanılan halıların kirlenmesinin önüne geçmek genellikle daha zordur.

Halıdaki Kötü Koku Nasıl Çıkarılır?

Halıdaki kötü kokuyu silmek için nemlendirmemek gerekir. Halı temizliği yapılırken halının doğru şekilde kurumasını sağlamak gerekir. Halı doğru bir şekilde kuruduğunda nem kalmaz ve böylelikle koku oluşmaz. Ayrıca halı uzun zamandır temizlenmiyor ise halının diplerinde bakteriler meydana gelebilir. Bu bakteriler zaman içeriğinde küfe sebep olabilir ve küfler ise koku yaratır.

Halıdaki Lekeler Nasıl Çıkarılır

Birbiri ile bağlantılı olan bu faktörler sebebiyle halı da kötü koku oluşumu görülür. Kötü kokular zaman içerisinde solunum problemlerine zemin hazırlar. Bir halının kirlenmemesi, halının farklı sağlık problemlerine zemin hazırlaması demektir. Bu yüzden halıda kötü koku oluştuğunda öncelikli olarak halının derinlemesine temizlenmesi sağlanmalıdır.

Halı Sararır Mı?

Halıda sararma kullanıma bağlı olarak görülebilen bir problemdir. Halı yüzeyinde ya da dibinde biriken kirler zamanında temizlenmediği takdirde halının rengi değişmeye başlayabilir. Ayrıca çay, limon, kahve ve bunlara benzer içeriklerden dolayı leke oluşuyor ise lekenin sararma yapması daha mümkündür. Hem kimyasal maddeler hem de bitki bazlı maddeler halıda sararmaya neden olur.

Halıdaki Lekeler Temizlerken Ovulur Mu?

Halıyı ovarak temizlemek lekenin yayılasına neden olur. Lekenin yayılmasını önlemek için ovarak temizlemek gerekir. Halı temizlerken doğru hareketler yapıldığında daha iyi sonuç alınır. Hem tampon oluşturmak hem de dışarıdan içeriye doğru temizlik yapmak lekenin belirli bir bölgede sabit kalmasını sağlar. Halı temizliği yapılırken bu faktörlere dikkat edildiğinde hem sararma olmaz hem de leke daha iyi temizlenir.

KAYNAK: Tuşba Halı Yıkama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *