Mürekkep lekesi temizliği esnasında pigmentlerin dağılmasını önlemek gerekir. Pigmentlerin dağılması önlendiği takdirde daha iyi sonuç alınır. Hangi yüzeye bulaştığı ve bulaştığı yerin malzemesine de önemli konular arasındadır.
Yüzeye eser miktarda bulaşması daha kolay temizlenirken daha büyük boyutlu bir leke ile karşılaşılması temizliğin daha zor olmasına neden olur. Mürekkep lekesini çıkarmak için kimyasal ürünler çok sık kullanılmasına karşın doğal temizleyiciler de tercih edilebilir.
Mürekkep Lekesinin Özellikleri Neler?
Mürekkebin özellikleri leke temizliği için en önemli konulardan biridir. Bir lekeyi temizlemeden önce yapısına hakim olmak lekeden tamamen arınmayı kolaylaştırmaktadır. Mürekkep lekesi ile karşılaşıldığında mürekkebin yapısı su bazlı olabileceği gibi yağ bazlı da olabilmektedir. Örneğin su bazlı mürekkep lekesi ılık su ile geçerken yağ bazlı mürekkep lekesi kolonya gibi daha güçlü ürünler ile temizlenebilir.
Mürekkep lekesinin içerisinde yer alan farklı bileşenler vardır. Pigmentler, çözücü maddeler ve bağlayıcı maddeler olmak üzere birçok kimyasal ile karşılaşılır. Mürekkeplerin çözücü maddeleri temizliği en çok etkileyen faktörlerdir. Su, yağ ve permanant olmak üzere farklı çözücü türleri ile karşılaşılır. Bunların her biri farklı şekillerde temizlenmesi gereken çözücü türleridir.
Mürekkep Lekesi Kumaştan Çıkar Mı?
Kumaştan mürekkep lekesi çıkarmak için çoğunlukla sıvı deterjan tercih edilir. Sıvı deterjan kullanıldığında lekenin temizlenmesi daha kolay olacaktır. Özellikle dolma kalem ya da keçeli kalem lekesi var ise bu durumda deterjan, kolonya ya da aseton ile hareket edilmesi önerilir. tükenmez kalem ya da marker lekeleri için su yerine sadece kolonya ya da aseton tercih edilebilir. Lekenin üzerine eser miktarda temizleyici döküldükten sonra üzerinin silinmesi, lekenin çıkmasını sağlar. Ardından çamaşır makinesinde yıkama yapılabilir.
Kalıcı Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar?
Kalıcı mürekkep lekesini çıkarmak için aseton gibi güçlü malzemelerin kullanılması önerilir. Aseton gibi malzemeler güçlü bir temizlik ürünüdür. Eğer aseton yok ise oksijenli su olarak bilinen hidrojen peroksitin kullanılması da mümkündür. Bu ürünler bir pamuk yardımı ile lekenin üzerine uygulandığı takdirde hemen etkisi görülecektir.
Yavaş hareketler ile lekenin üzerinin aseton ile ovalanması lekenin iz bırakması da önleyecektir. Kalıcı mürekkep lekesini çıkarmak isteyenler havalandırma yapmaya da özen göstermelidir. Kalıcı mürekkep lekesi kurutulurken ısı uygulamasından kaçınılmalıdır. Kalıcı mürekkep eğer ahşaba dökülmüş ise ahşap temizleyici kullanılması önerilir. Mürekkep lekesini çıkarmak için uygulanan en popüler yöntemlerden biri de sirke kullanımıdır.
Dolma Kalem Mürekkebi Nasıl Çıkar?
Dolma kalem mürekkebini temizleme için su tercih edilebilir. Dolma kalemin içerisinde kullanılan kimyasal maddelerin tamamı su bazlıdır. Sıvı bulaşık deterjanı kullanabilmek için su ile seyreltilmesi gerekir. Dolma kalem mürekkebini çıkarmak için şu adımlar takip edilmelidir:
- Su ılık bir seviyeye getirilir.
- Bulaşık deterjanı ve ılık su birleştirilir.
- Karışım çalkalanır.
- Sprey yöntemi ile püskürtülerek ya da eser miktarda lekenin üzerine yavaş yavaş dökülerek uygulama yapılır.
- Özellikle temizlik esnasında pamuk kullanılması daha iyi olacaktır.
Bu aşamalar takip edilerek kısa sürede mürekkep lekesi temizlenebilir.
Tükenmez Kalem Mürekkebi Nasıl Çıkar?
Tükenmez kalemi temizleme için yağ geçiriciler tercih edilmelidir. Yağ geçirici kullanılırken yüzeye temiz yumuşak bez ile uygulama yapmak gerekir. Tükenmez kalem gibi ürünler yağ bazı mürekkebe sahiptir. Bu yüzden su ile temizlik yapılması hem lekeyi dağıtacak hem de kalıcı hale getirecektir. Bu yüzden tükenmez kalem gibi yağ bazlı kalem türlerini silerken kolonya ve aseton gibi ürünler ile limon, sirke karışımları tercih edilebilir.
Ahşaptan Mürekkep Lekesi Çıkar Mı?
Ahşap yüzeyden mürekkep lekesi çıkarmak için macun hazırlanması önerilir. Macun hazırlamak için önerilen ürünlerden biri karbonat bir diğeri ise ılık sudur. Karbonatın sıvı forma ulaşmasına izin vermeden sadece daha katı (macun) kıvamını alana kadar su ile karıştırılması yeterli olacaktır.
Diş fırçası gibi sık kıllara sahip bir fırça yardımı ile yüzeyin silinmesi en iyi sonucun alınmasını sağlar. Eğer fırça yok ise bir bez ile temizlik yapılabilir. Bezin tüylü yapısı olmamasına dikkat etmek gerekir. Tüylü yapıdaki bezler genellikle izin dağılmasına neden olur ve beze bulaşan lekeyi çıkarmak da zor olacağı için leke istenmeyen yerlere de bulaşabilir.
Mürekkep Lekesi Plastikten Çıkar Mı?
Plastikten mürekkep lekesi çıkarmak için genellikle alkol tercih edilmektedir. İzopropil alkol seçenekleri var ise bunların kullanılması daha doğru olacaktır. Plastik yüzeye mürekkep lekesi bulaştığı an temizlik yapılması önerilir. Leke kurumaya başladıkça kalıcılığı artar ve bu durum sonucunda ise lekeyi temizlemek zor olur.
Birçok malzeme ile temizlik yapılsa da birçok kez temizliğin tekrarlanması gerekebilir. Aseton veya kolonya gibi ürünler ile plastik yüzeyi hemen silindiğinde iz kalmamaktadır. Mürekkep lekesini çıkarmak için ıslak mendil kullanılmamalıdır. Islak mendil lekeyi dağıtacak ve bir yandan da lekenin temizlenmesini daha zor bir hale getirecektir. Mürekkep lekesini temizlemek isteyenler bez ile silme işlemini tamamlamalıdır.
KAYNAK: Tuşba Halı Yıkama