Perdedeki yağ lekesi sık karşılaşılan sorunlar arasında bulunur. Özellikle yemek pişirme alanlarında, mutfaklarda ve yemek servis alanlarında perdeye ya bulaşma ihtimali yüksektir. Bu problem ile sıkça karşılaşan birçok restoran ve yemek yeri vardır. Bu probleme maruz kalan kişiler problemi çözmek için doğal yöntemleri kullanabilecekleri gibi kimyasal ürünleri de tercih edebilir.
Kimyasal yağ çözücüler perde yüzeyine zarar verebileceği gibi doğru ürün tercih edilirse etkili sonuç da alınabilir. Perdedeki yağ lekesi sorununu çözmek için eğer biliniyor ise yağın türü de çözüme dahil edilebilir. Yağın türünü bilmek ve perdenin kumaşına göre temizlik yöntemini seçmek etkili sonuç alınmasını sağlar.
Perdedeki Yağ Lekesi Hemen Temizlenir Mi?
Perdedeki yağ lekesini hızlı temizleme için önerilen birçok yöntem vardır. Özellikle bitkisel yağlar ve hayvansal yağlar arasında farklılıklar mevcuttur. Endüstriyel yağ çeşitleri de sürece dahil edildiğinde temizlik son derece zor olabilir. Su bazlı temizlik yapılmak istendiğinde genellikle istenen sonuç ile karşılaşılmaz su ile temizlik yapılması lekeyi etkilemeyecek aksine lekenin daha zor bir hale gelmesini sağlayacaktır.
Bunun temel sebebi yağ türlerinin içerisinde yer alan lipitlerdir. Bu bileşenler polar yapıya sahip olmadıkları için su temelli temizlik yöntemlerine yanıt vermemektedir. Polar yapıya sahip olan özellikleriyle karşılaşıldığında temizlerken su tercih edilebilir. Yağ lekesi gibi yöntemler kullanılırken su ile temizlik yapmak yerine emici maddeleri tercih etmek gerekir. Taze yağ lekesi genellikle hemen temizlenebilir ancak beklemiş olan leke daha zor temizlenecektir.
Kurumuş Yağ Lekesi Neden Zor Temizlenir?
Kurumuş yağ lekesi temizlenmesi zor olan leke çeşitleri arasındadır. Oksijen ile temas eden ya doğrudan oksitlenmeye başlar. Oksitlenme bir tepkidir ve bunun sonucunda bölgenin polimerleşmesi ile karşılaşılır. Yağ lekesi, oksijene ne kadar maruz kalır ise polimerleşme artacak ve leke silinmesi zor hale gelecektir.
Her lekeyi tazeyken temizlemek en önemli çözüm önerisidir. Lekenin kurumasına izin vermek, temizlik sürecinin zorlaşmasına neden olur. Bu süreçte kullanılan malzemelerin miktarı artarken tekrar sayısı yükselir ve harcanan zaman da daha fazla olur. Dolayısıyla kurumuş lekeler ile karşılaşıldığında genellikle temizlik daha uzun sürer.
Yağ Lekesi Neden Kumaşta Kalır?
Kumaştan yağ lekesini çıkarmak çoğunlukla en zor konulardan biridir. Kumaş yüzeyinde ortaya çıkan bu lekenin temizlenmesi için doğru temizlik yöntemleri kullanılmalıdır. Genellikle kumaşlarda yer alan lifler gözenekli yapıya sahiptir. Gözenekli yapı ise var olan lekelerin daha çok emilmesini sağlar. Her kumaş türünün farklı özellikleri olmasına karşın bazı özellikler benzerlik gösterir.
Örneğin pamuklu kumaşlarda lif sebebiyle yağ daha çok emilir. Sentetik kumaşlarda ise statik sebebiyle yağ lekesi daha görünür olur. Kumaşın türüne bağlı olarak temizlik yapılması her zaman daha doğrudur. Pamuklu kumaşlar, keten kumaşlar, polyester kumaşlar ve daha fazlası yağ lekesini farklı oranlarda emer ve lekenin kalıcılığı da kumaşa göre değişir.
PerdedekiYağ Lekesi Pudra ile Silinir Mi?
Pudrayla yağ lekesini silmek mümkündür. Pudralar türüne bağlı olmaksızın yağ emme oranı en yüksek olan ürünlerdir. Bu sebep ile de bu leke türü ile karşılaşıldığı takdirde lekenin üzerine pudra serpilmesi tavsiye edilir. Pudra serpildiğinde daha iyi sonuç alınır. Pudra kullanıldığında özellikle leke taze ise fazla miktardaki yağ kısa sürede emilecektir.
Lekenin kısa sürede emilmesi ise daha iyi kurumasına ve daha iyi temizlenmesine yardımcı olur. Leke kısa sürede emildiği takdirde kumaş gibi yüzeylerin liflerine ulaşamaz. Aynı durum halı için de geçerlidir. Liflere bulaşma ihtimali azalacağı için temizlik daha kolay olacaktır. Perde, halı, kumaş, kıyafet, koltuk gibi yüzeylerin her biri için bu durum geçerlidir.
Yağ Lekesini Deterjan Temizler Mi?
Deterjanla yağ lekesini temizlemek en sık tercih edilen yöntemdir. Deterjan seçenekleri farklı kimyasal özelliklerden oluşur. Hidrofilik ve hidrofobik olarak 2 gruba ayrılan deterjan türleri, farklı kimyasal maddelere yer verdiği için farklı lekelerin temizlenmesinde kullanılır. Normal şartlarda su ile yağın temizlenmesi zordur ancak deterjanlar hem su bazlıdır hem de yağ bazlı.
Bu yüzden kimyasal bileşenler bir araya geldiğinde lekeler deterjanla daha iyi temizlenir. Özellikle bulaşık yıkamak için kullanılan bulaşık deterjanı ve çamaşır yıkamak için kullanılan deterjan türleri en uygun deterjanlar arasındadır. Karşılaşılan leke özellikle kurumuş ise bu lekeyi çözmek ve gidermek için deterjan lekenin üzerinde bekletilebilir ve ardından yıkanabilir.
Etanol Yağ Lekesini Çıkarır Mı?
Etanol ile yağ lekesini çıkarmak çoğu zaman mümkündür. Alkol bazlı maddeler tercih edilerek yağ lekesi kolaylıkla temizlenebilir. Bu leke türünü temizlemenin en kolay yöntemlerinden birisi içerisinde etanol ya da alkole yer veren ürünlerin kullanılmasıdır.
Yağ çözme oranı son derece yüksek olan bu madde aynı zamanda uçucu özelliklerden oluşur. Bir maddenin uçucu olması ise kalıntı ve iz bırakmasını önleyen önemli özelliklerden biridir. Perdedeki yağ lekesi temizlenmek istendiğinde alkol bazlı ürünler kullanılabilir.
KAYNAK: Tuşba Halı Yıkama