Çay lekesini çıkarmak için kullanılabilecek yöntemler bulunmaktadır. Karşılaşılan bu lekeyi çıkarmak isteyenler mutlaka yüzeye göre hareket etmelidir. Lekenin bulaştığı yüzeyin malzemesi ve kimyasal yapısı gibi faktörlerin her biri lekenin nasıl temizleneceği konusunda ipuçları verir. Çay lekesi ile karşılaşıldığında genellikle doğal ürünler (limon, sirke ve sabunlu su) kullanılsa da kimyasal ürünler de tercih edilebilir.
Çay Lekesinin Çıkması Zor Mu?
Çay lekesinin çıkması için lekenin kimyasal bileşenine göre hareket etmek gerekir. Şahin lekesi çoğunlukla kimyasal bileşenleri ortaya çıkarır. Polifenol ve tanen gibi maddeler lekenin ana içeriğini oluşturur ve bu sebep ile de daha yapışkan bir leke ile karşılaşılır. Çay bitkilerden elde edilen bir içecektir. Bitkilerin içerisinde bulunan maddeler ise hem lekenin yüzeye yapışmasına hem de daha zor temizlenmesine neden olur. Bu sebep ile temizlik yaparken hemen harekete geçmek önemlidir.
Çay Lekesi Ne Zaman Temizlenmeli?
Çay lekesini temizleme zamanı için genellikle hemen müdahale edilmesi önerilir. Çay dökülmesi sonucu oluşan lekeler, masalardan, tezgahlardan ve mermer yüzeylerden genellikle hemen temizlenir. Sıcak su uygulaması yapıldığında leke gevşemeye başlayacak ve böylelikle temizlenecektir. Ancak ahşap yüzeylerde ya da kıyafetlerde meydana gelen bu leke türünü çıkarmak bazı zamanlarda zorlayıcı olabilir.
Leke oluştuğu an temizlik yapılması ve hemen müdahale edilmesi lekenin hızlıca temizlenmesini sağlar. Dökülen bölgeye kağıt havlu ile ilk müdahale yapıldıktan sonra yumuşak bir bez ile silinmesi tavsiye edilir. Eğer leke taze ise üzerine soğuk su dökülmesi lekenin tamamen geçmesine yardımcı olabilir. Ancak üzerinden zaman geçen lekeler için sıcak su uygulaması daha doğru olacaktır.
Çay Döküldüğünde İlk Ne Yapılmalı?
Çay dökülmesi ve leke oluşumu ile karşılaşılıyor ise ilk müdahale önemlidir. Çay döküldükten sonra kağıt havlu kullanılmalıdır. Kağıt, havlu ya da bez ile fazla sıvının alınması gerekir. Yüzeyden fazla çay alındıktan sonra var ise karbonat kullanarak bölgeyi temizlemek mümkündür. Çayın döküldüğü yüzeyin üzerine önce soğuk su dökmek ardından ise karbonat ile çitileme yapmak lekeyi geçirecektir. Karbonat yok ise yerine tuz da tercih edilebilir.
Çay Lekesi Sabunla Silinir Mi?
Çay lekesini sabunla silmek en çok tercih edilen yöntemlerin başında gelmektedir. Çay döküldüğünde ya da iz bıraktığımda temizlemek için en çok kullanılan malzeme sabundur. Doğal bileşenlere sahip sabunlar ve kimyasal maddelere sahip sabunların her biri kirli yüzeyin temizlenmesini sağlar. Sabun kullanarak bölgenin hafif bir şekilde onaylanması lekenin tamamen geçmesini sağlar.
Ancak leke kurumuş ise bu durumda yapılacak olan farklı işlemler de vardır. ılık su ya da sıcak su yüzeye dökülmeli ve birkaç dakika beklenmelidir. Leke yumuşamaya başladıktan sonra üzerine sabun dökülmeli ve ardından yüzey temiz bir bez yardımıyla silinmelidir. Eğer bez yok ise silmek için peçete ya da ıslak mendil de tercih edilebilir. Fakat bez kullanılması lekenin daha iyi silinmesini sağlar. Alternatif olarak sünger tercih edilmesi de zorlu lekeleri daha iyi temizler.
Limonla Çay Lekesi Temizlenir Mi?
Limon ile çay lekesini temizlemek mümkündür. Özellikle doğal bileşenlerin kullanılması, lekelerin temizlenmesini kolaylaştırır, taze lekeler ve zorlu lekelerin her biri için farklı yöntemler vardır. Çay döküldükten sonra leke oluşuyor ise lekenin temizlenmesi için limon tercih edilebilir. Limon asidite oranı yüksek olan bir üründür.
Bu sebeple de birçok farklı temizlik ürününün içerisine limon eklenir. Kir sökme konusunda da son derece başarılı olduğu için çayın lekesini temizleme konusunda istenilen sonucu verecektir. Çay lekesi temizlenirken limon ya da limon suyu tercih edilebilir. Zorlu ve kurumuş çay lekesini temizlemek için sıcak su ve limon ile karışım hazırlanabilir.
Kabartma Tozu Kuruyan Çay Lekesini Geçirir Mi?
Kabartma tozuyla temizlik özellikle bazı leke türleri için en çok tercih edilen yöntemdir. Kabartma tozu emici ve kir çözücü olması ile ön plana çıkan ürünler arasında bulunur. Kabartma tozu hem gıdalarda kullanılabilir hem de farklı temizlik malzemeleri ile birleştirilebilir çok yönlü olması sebebi ile çay lekesini temizlemek için de kullanılmasını sağlamıştır.
Özellikle birkaç farklı lekenin birleşimi söz konusu ise bu lekenin temizlenmesi daha zor olacaktır. Aynı yere birden fazla çay dökülmesi ya da bardak izi kalması gibi sorunlar sebebiyle leke daha zor çıkarılır. Temizlik esnasında en etkili yöntemi kullanmak isteyenler, kabartma tozunu tercih edebilir. Kabartma tozu tercih edildiğinde önce lekenin üzeri temizlenmeli, ardından yüzeye karbonat serpilmeli ve su ile durulama yapılmalıdır.
Sütle Çay Lekesi Çıkar Mı?
Sütle çay lekesini temizlemek çok bilinmeyen bir yöntemdir. Genellikle çok fazla bilinmeyen ancak leke çözücü özelliği olan malzemelerden biri süttür. Diğer malzemelere göre daha yavaş etki etmesine rağmen istenilen sonuca ulaşılmasını sağlar. Çay lekesi olan bölgenin üzerine süt döküldükten sonra 20 – 25 dakika beklenmeli ve ardından silinmelidir. Eğer kumaş söz konusu ise çitilenmesi önerilir.
KAYNAK: Tuşba Halı Yıkama