Kalem lekesini silmek için çoğu zaman mürekkebe göre hareket edilmelidir. Mürekkep lekesi temizlenmeye çalıştıkça daha çok yayılabilir. Bu yüzden kalem lekesini temizlerken hem bez türüne hem de temizlik ürününe hassas yaklaşılmalıdır. Kalem türleri, farklı maddelerden oluştuğu için temizleme esnasında da farklılıklar ile hareket edilmelidir.
Örneğin dolma kelem ve pilot kalem genellikle aynı şekilde temizlenebilir olmasına karşın keçeli kalem için farklı yöntemlerin kullanılması gerekebilir. Temizlik teknikleri, bilimsel temeller ile hazırlanır ve kimyasal tepkimeler ölçülerek temizleyiciler hazırlanır. Kalem lekesi bulaştığı yüzeye göre de farklı şekilde temizlenebilir.
Kalem Lekesini Silmek Zor Mu?
Kalem lekesini silmenin zorluğu yanlış ürünler kullanıldığında artar. Her kalemin içinde farklı pigmentler vardır. Boyanın türü ve rengi pigmenti önemli ölçüde etkiler. Pigmentler çözücülerden, bağlayıcılardan ve bazı zamanlarda ise yağlardan oluşur. Bazı kalemler su bazlı içeriklere sahipken, bazı kalemler kalıcı özelliklere sahiptir.
Su bazlı içeriklerin temizlenmesi genellikle daha kolay olur. Dolayısı ile su bazlı kalemler kullanıldığında ve leke oluştuğunda temizlemek daha basit olacaktır. Ancak keçeli kalem gibi kalıcı etkisi bulunan kalem türlerinin temizliği çoğunlukla daha zordur. Doğru temizleme yöntemi ve ürünleri kullanılarak en iyi sonuca ulaşılabilir.
Kalem Lekesi Kumaşta Çıkar Mı?
Kumaştan kalem lekesi çıkarmak için kumaşın rengine, özelliğine ve temizleyiciye dikkat edilmelidir. Özellikle kumaşlarda sık karşılaşılan kalem lekesi, doğal ürünler ile temizlenebilir. Bu lekeyi temizlemek için çoğu zaman sabunlu su tercih edilir. Sabunlu su kullanıldığında, silme esnasında temiz bez tercih edilmesi önemlidir.
Sabunlu su, yüzeyde iz bırakma eğilimi olan bir malzemedir. Bu yüzden temizlik yapılırken steril yöntemleri tercih etmek gerekir. Sabunlu su ile kumaştan kalem lekesini çıkarmak için şu adımlar takip edilmelidir:
- 2 yemek kaşığı kadar sıvı sabun ve bir çay bardağı kadar su hazırlanır.
- Birbiri ile karıştırılan malzemeler lekenin üzerine sürülür.
- Temiz bir bez ile karışım ovalanır.
- Bölge su ile durulanır.
- Kumaş havalandırarak kurutulur.
Deri Yüzeyden Kalem Lekesi Çıkar Mı?
Deriden kalem lekesi çıkarmak için sirke tavsiye edilir. Doğal bileşenleri kullanmak isteyenler deri gibi yüzeylerden kalem lekesini çıkarmak istedikleri takdirde sirke tercih edebilir. Derinin ham maddesine bağlı olarak son derece dayanıklılık ile karşılaşabileceği gibi hassasiyet ile de karşılaşılabilir. Bu sebep ile de tercih edilen sirkenin mutlaka seyreltilmesi gerekir.
Deri yüzeyine sirke doğrudan nüfuz ettiği takdirde genellikle istenmeyen problemler ile karşılaşılır. Keskin bir madde olduğu için özellikle beyaz sirkenin kullanılması tavsiye edilir. Beyaz sirke eser miktarda tercih edilmeli ve su ile karıştırılmalıdır. Su miktarının fazla olması önemli bir detaydır. Yumuşak yüzeye sahip bir bez ile derinin yüzeyi silinebilir. Deriden kalem lekesi temizlenirken malzeme oranlarına hassas yaklaşılmalıdır.
Bebek Yağı, Kalem Lekesini Temizler Mi?
Bebek yağıyla kalem lekesini silmek mümkündür. Özellikle yumuşak ve kaygan bir dokuya sahip yüzeye kalem lekesi bulaşmış ise bebek yağı tercih edilebilir. Mermer gibi yüzeylerden de bebek yağı ile mürekkebin arındırılması mümkündür.
Bebek yağı veya bakım kremleri kullanılarak bazı kalem lekeleri temizlenebilir. Bebek yağı kadar etkili olan seçenekler arasında vazelin, günlük bakım kremi ve nemlendirici seçenekleri bulunur. Bu unsurların her biri kalem lekesinin bulaştığı yüzeyin özelliklerine göre tercih edilebilir.
Kalem Lekesi Ahşaptan Çıkar Mı?
Ahşaptan kalem lekesi çıkarmak doğal bileşenler ile mümkündür. Doğal bileşenler kullanıldığında ahşap gibi yüzeylere bulaşan kalem lekesi temizlenebilir. Bu lekeyi temizlemek için genellikle karbonat ve su kullanılır. Bunun yanı sıra kabartma tozu kullanıldığı tariflerde bulunmaktadır. Kabartma tozu veya karbonat tercih edilerek temizlik yapılabilir.
Ayrıca ahşap malzemeleri korumak için üretilmiş özel ürünler vardır. Ahşap koruyucu tercih edilerek kısa sürede yüzeyin korunması sağlanabilir. Lekeyi temizlemek için de çoğunlukla ahşap temizleyici ürünler kullanılır. Doğal malzemeler kullanılmasına karşın genellikle kimyasal ürünlerden oluşan ahşap temizleyiciler tercih edilir. Sirke ya da limon bazlı ahşap yüzey temizleyiciler de vardır. Bunlar tercih edilerek kalem lekesi yüzeyden silinebilir.
Halıdan Kalem Lekesi Çıkar Mı?
Kalem lekesi halıdan çıkar mı sorusu birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Özellikle çocuklu evlerde halıdaki kalem lekesi miktarı artış gösterebilir. Bu lekeyi halı yüzeyinden temizlemek için genellikle köpürtücüler tercih edilir. Köpüklü sabunlar kullanılabileceği gibi tıraş köpüğü ya da saç bakım köpüğü kullanılabilir. Bu tarz ürünler içerisinde yer alan bileşenler sebebiyle genellikle kalemle kesini daha kolay çıkarır.
Camdan Kalem Lekesi Çıkar Mı?
Camdan kalem lekesi çıkarmak en kolay yöntemlere sahiptir. Cam gibi yüzeylere bulaşan lekeleri temizlemek için yoğun miktarda malzeme kullanılmasına gerek yoktur. Cam temizleyici, kolonya, limonlu su, alkol, nemli bez ya da ıslak mendil gibi seçenekler ile camdaki kalem lekesi temizlenebilir. Camdan kalem lekesini çıkarmak için üzüm sirkesi ve su ile karışım hazırlanarak cam bezi ile bölge temizlenebilir.
KAYNAK: Tuşba Halı Yıkama