Kan lekesini temizlemek için belirli öneriler bulunur. Yatak gibi yıkanması zor olan birçok yüzey bulunmaktadır. Bu sebeple de bu zor yüzeylerin temizlenmesi esnasında aceleci davranmak gerekebilir. Hızlı davranıldığı takdirde kan lekesi yataktan hemen çıkacaktır. Herhangi bir iz kalmasını istemeyen kişilerin ipuçlarına dikkat etmesi gerekir.
Kan lekesini yataktan çıkarmak için birçok ürün kullanılabilmektedir. Doğal malzemeler tercih edilerek kısa süre içerisinde kan nefsi yataktan çıkarılabilir. Bunun için sabun, su ve sirke en çok kullanılan ürünlerdir. Bunun yanı sıra karbonat ve tuz da sıkça tercih edilen doğal malzemeler arasında bulunmaktadır.
Kan Lekesi Kurumadan Silinirse İzi Kalır Mı?
Kan lekesi iz bırakır mı sorusu birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Yatağa kan lekesi bulaştığı takdirde hızlı bir şekilde temizlenmesi tavsiye edilir. Kuruduğu takdirde izin silinmesi daha zor olacaktır. Leke silinse dahi tamamen arınması ya da iz bırakmaması mümkün olmayabilir.
Kan lekesi, eğer kan kurumadan önce silinirse kısa süre içerisinde yüzeyden arınır. Özellikle yıkama esnasında soğuk suyun tercih edilmesi işlemin daha başarılı olmasına yardımcı olur. Leke taze olduğunda temizlenirse hem iz kalmaz hem de daha sonra ekstra uğraş verilmesine gerek olmaz.
Kan Lekesi Temizlenirken Sıcak Su Kullanılır Mı?
Kan lekesini sıcak suyla temizlemek lekenin kalıcı hale gelmesine sebep olabilir. Kan lekesi temizlenirken sıcak su kullanılması tavsiye edilmemektedir. Sıcak su kullanmak kanın pıhtılaşmasına neden olmaktadır. Bu sebeple sıcak su yerine soğuk su tercih edilmelidir. Kan lekesi temizlenirken soğuk su kullanılması kanın daha kolay yüzeyden ayrılmasını sağlar.
Kan lekesini temizlemek isteyen kişiler kurumuş lekeleri temizlemek istedikleri takdirde de soğuk su tercih etmelidir. Lekenin ne kadar yeni veya eski olduğu fark etmeksizin soğuk su kullanılması önerilmektedir. Kan lekesi temizlenirken lekeyi yumuşatmak için özellikle oksijenli su kullanılması tavsiye edilir.
Soğuk Su ve Sabun ile Kan Lekesi Temizlenir Mi?
Kan lekesini temizleme formülü için önerilen yöntemlerden biri soğuk su ve sabundur. Kan lekesini temizlemek isteyen kişilere tavsiye edilen en basit yöntem, soğuk su ve sabunun birlikte kullanılmasıdır. Lekenin olduğu bölgenin soğuk su ile yıkanması ardından ise sabun ile silinmesi önerilir.
Temizleme esnasında sert hareketler yapmamak önem taşımaktadır. Sert hareketlerden kaçınıldığı takdirde hem kumaş korunur hem de leke daha kolay çıkar. Sabunun içeriğinde yer alan temizleyici malzemeler soğuk suyla birleştiği takdirde kan lekesinin yüzeyden arınmasını sağlar. Kan lekesini yataktan çıkarmak için soğuk su ve sabun en doğal yöntemlerdir.
Karbonat ve Su ile Kan Lekesi Temizlenir Mi?
Kan lekesini karbonat ile temizlemek en çok kullanılan yöntemlerdir. Karbonat ile temizlik yapmak isteyen kişilerin öncelikli olarak yüzeye soğuk su dökmesi önerilir. Ardından karbonat bu bölgede yaklaşık 30 dakika bekletilmelidir. Kan lekesinin üzerinde 30 dakika bekletilen karbonat fırça ile silindiği takdirde iz kalmadan kan lekesi temizlenir.
Karbonat lekenin üzerinde beklediği müddetçe lekeye daha iyi nüfus edecektir. Böylelikle lekenin temizlenmesi daha kolay olur. Bu aşamada da ılık su yerine soğuk su tercih edilmesi tavsiye edilir. Karbonat temizlenirken fırça kullanılabileceği gibi yumuşak bir bez ile de temizlik yapılabilir.
Tuz ve Soğuk Su ile Kan Lekesi Temizlenir Mi?
Kan lekesini tuzla temizlemek çoğu zaman mümkündür. Tuz yapısı gereği emici bir maddedir. Bu sebeple de kanın yüzeyden arınmasını kolaylaştırır. Soğuk su döktükten sonra üzerine tuz ilave edilebileceği gibi soğuk su ile tuz karıştırılarak ortaya bir macun çıkarılabilir. Bu macun lekenin üzerine sürüldüğünde 20 dakika bekletilmesi önerilir.
Yaklaşık 20 dakika bekledikten sonra lekeyi silmek için yumuşak bir bez tercih edilebilir. Bezin lekesiz olması önem taşıyan unsurlar arasında bulunur. Soğuk su ile durulama yaparak lekenin tamamen yüzeyden çıkarılması sağlanabilir. Kanın boyutuna bağlı olarak leke tek seferde çıkmayabilir. Birkaç kere işlemin tekrar edilmesi yeterli olacaktır.
Kurumuş Kan Lekesi Çıkar Mı?
Kuruyan kan lekesini temizlemek için özel yöntemler tercih edilebilir. Doğal ürünler kullanılabileceği gibi farklı malzemelerin kullanılması da mümkündür. Kimyasal malzemeleri kullanmak istemeyen kişiler doğal malzemeleri tercih edebilir. Doğal seçenekler arasında sirke, oksijenli su, karbonat ve su vardır.
Bu malzemeler tercih edilerek kurumuş kan lekesi çıkarılabilir. Taze kan lekesi ile kurumuş kan lekesi arasındaki en önemli fark kurumuş lekenin daha zor çıkacak olmasıdır. Lekeyi çıkarabilmek için işlemin birkaç kere yeniden yapılması gerekebilir.
Kan Lekesi Çıktıktan Sonra Nasıl Kurutulur?
Kan lekesini temizledikten sonra kurutma doğal yöntemler ile olmalıdır. Kurutma işlemi yapılırken kumaşın türüne göre hareket edilmesi önem taşır. Doğal yöntemlerden yararlanarak kumaşın kendiliğinden koruması daha doğru olacaktır. Kan lekesini yataktan çıkarmak için işlem yapıldıktan sonra havalandırılmalı ve kendiliğinden kuruması sağlanmalıdır. Böylelikle kan lekesi herhangi bir iz bırakmadan yüzeyden tamamen arınabilir.
KAYNAK: Tuşba Halı Yıkama