Kan lekesini çıkarmak için belirli ürünler tercih edilebilir. Kan lekesi yüzeyden arındırılması en zor olan leke türleri arasında bulunur. İçerisinde protein yer alması sebebiyle hem yüzeye yapışması hem de kalıcı hale gelmesi daha kolaydır. Bu yüzden bu leke türünü çıkarmak isteyenlerin hem hızlı hareket etmesi gerekir hem de doğru ürünleri tercih etmesi gerekir.
Kan lekesi ile karşılaşıldığında etkili çözümler kullanılır ise kısa sürede leke temizlenecektir. Bileşenlerinden dolayı çıkması zor olan leke sınıfları vardır. Kan lekesi de bu sınıflarda yer alan ve çok sık karşılaşılan bir lekedir. Kan lekesini çıkarmak için önce kimyasal yapısını anlamak sonra da yüzeye göre hareket etmek gerekir.
Kan Lekesi Hemen Çıkar Mı?
Kan lekesini silmek genellikle zordur. Yüzey fark etmeksizin bu leke türü ile karşılaşıldığında genellikle temizlik zaman alır. Temizliğin zaman almasının sebebi kanın içerisinde hem protein hem de hemoglobin bulunmasıdır. Bu maddeler kanın pıhtılaşmasını sağlar ve pıhtı ulaştığı için kan yüzeye daha çok tutulur. Özellikle leke tazeyken sıcak uygulama yapılması, pıhtılaşma ve yapışma oranını arttıracaktır.
Özellikle leke kumaşa bulaşmış ise sıcak su kesinlikle kullanılmaması gerekir. Sıcak su yerine soğuk su tercih edildiğinde temizleme işlemi daha kolay olacaktır. Sıcak su kullanılması, proteinin ve hemoglobin yapısının doğrudan yüzeye daha sıkı tutunmasına neden olur. Soğuk suyla hareket edildiğinde özellikle kumaş söz konusu ise daha etkili sonuç alınır.
Kan Lekesi Tazeyken Nasıl Çıkar?
Taze kan lekesini silmek için soğuk su kullanılmalıdır. Eğer leke yeni oluşmuş ise bu durumda hızlı hareket etmek en etkili çözümdür. Leke tazeyken hareket edildiğinde hem yapışma oranı azalır hem de daha az emek sarf edilir. Ancak lekeyi çıkarmak için kullanılan yöntem son derece önemlidir.
Eğer leke silinirse ya da sıcak su kullanılırsa hem daha fazla yayılacak hem de olduğu yere yakışacaktır. Bunun yerine üzerine kağıt havlu bastırılması ve soğuk su ile temizlik yapılmalıdır. Kağıt havlu yüzeydeki lekenin emilmesini sağlar. Böylelikle altta kalan tabaka soğuk su ile daha kolay çıkarılır. Lekenin daha fazla yayılmasını istemeyenler mutlaka bu faktöre dikkat etmelidir.
Kan Lekesi Tuzla Geçer Mi?
Kan lekesini tuzla temizlemek mümkündür. Kanın içerisinde yer alan maddeler tuz ile etkileşime girerek istenilen sonucu verir. Bu esnada soğuk suyun bol miktarda kullanılması önemlidir. Tuz lekenin üzerine döküldükten sonra beklenmeli ardından yavaş bir şekilde soğuk su yüzeye dökülmelidir.
Tuz ile su karışımı bölgeye nüfuz ettiği takdirde temizlik daha kolay olacaktır. Ardından durulama yapılarak lekenin temizlenmesi sağlanabilir. Bu aşamada hassas davranmak ve lekenin yayılmasını önlemek önem taşır. Tuz ile su karıştırılarak macun elde edilebilir ve kan lekesi yüzeyine uygulanabilir.
Kan Lekesi Sabunla Geçer Mi?
Kan lekesi ve sabun birlikte kullanılabilir. Soğuk su tercih edilerek lekenin temizlenmesi mümkündür. Soğuk su ve sabun birbiriyle karıştırıldıktan sonra lekenin yüzeyine uygulanabilir. Lekenin yüzeyine uygulama yapıldıktan sonra ise hafifçe ovalama yapılması yeterli olacaktır. Leke hem dağılmayacak hem de daha yapışkan bir hale gelmeyecektir. Böylelikle leke sabun kullanılarak kolaylıkla temizlenebilir.
Doğal sabun gibi malzemeler tercih edilebileceği gibi kimyasal maddelere yer veren sabun türleri de kullanılabilir. Sabunlar farklı bileşenlere sahip olsa da ana özellikleri birbirine benzemektedir. Bu sebeple herhangi bir sabunun su ile karıştırılarak kullanılması aynı sonucu yaratacaktır.
Beyaz Sirke Kan Lekesini Temizler Mi?
Beyaz sirkeyle kan temizlemek birçok kişinin tercih ettiği bir yöntemdir. Özellikle küçük boyutlu kan lekelerinin temizlenebilmesi için sirke en etkili seçenektir. Lekenin üzerine beyaz sirke döküldükten sonra bir müddet beklenmelidir. Yaklaşık 10 dakika beklemek yeterli olacaktır. Ardından sirkenin üzerine soğuk su dökülmeli ve durulama yapılmalıdır.
Sirke kullanırken bazı konularda dikkatli olmak gerekir. Renk değişimine ve solmaya sebep olabilir. Halı ve kumaş gibi farklı yüzeylerde kullanılacağı takdirde sulandırarak hareket etmek daha doğrudur. Eğer renk kaybı yaşamak istenmiyor ise yüzeye ve yüzeyin özelliklerine göre yöntem tercih edilmelidir. Bazı yüzeylerde sirke tepkimeye girerek zarara sebep olurken, bazı yüzeylerde diğer yöntemlerden daha yararlı sonuç verir.
Kurumuş Kan Lekesi Çıkar Mı?
Kurumuş kan lekesi çıkması zor lekeler arasındadır. Kurumuş kan lekesini çıkarabilmek için yüzeye göre hareket edilmeli ve yöntem yüzeyin özelliklerine göre seçilmelidir. Hafifçe ovalama yapılması bazı yüzeyler için uygunken bazı yüzeyler için uygun değildir. Kurumuş kan lekesini çıkarmak için önce soğuk su dökülmesi tavsiye edilir.
Soğuk su, yoğun miktarda ve üst üste kullanıldıktan sonra bölgede temizlik başlayabilir. Eğer pıhtılaşma ya da şekerleme gibi bir görüntü meydana geliyor ise leke kazıyarak temizlenmesi mümkün hale gelmiş demektir. Lekeyi temizlemek için kazıma yapılabilir. Ardından yüzeyde kalan kurumuş kan lekesi için ise beyaz sirke ya da limon gibi ürünler kullanılabilir.
KAYNAK: Tuşba Halı Yıkama